2010. január 18.

Vizit Fehérvárott

Reggel a hóesésben nekivágtunk a nagy útnak öcsémmel, eleget téve a meghívásnak Székesfehérvárra.

Varjú Mihály megyei főjegyző Úr szívélyesen fogadott. A bemutatkozás után hamar rátértünk a lényegre, a Than Mór festette képre. Megtudtuk házigazdánktól. hogy a kép '47-ig díszítette a megyeháza nagytermét. Akkor aztán az új rendszer eltávolított minden előzményt -mint osztályidegen jelképet és emléket. A főispánokat ábrázoló képek egy levéltári padlásra kerültek, ahol az idő bizony kikezdte az értékes alkotásokat. A Rákosi, majd a Kádár korszakban legfeljebb azt ellenőrizték néha, hogy a képek még megvannak-e, de az állapotukkal sokat nem törődtek.

A rendszerváltás után kerültek elő újra a festmények. Ekkor a megye saját költségén restauráltatta azokat és szép sorban mind visszakerült a díszterem falára -méltó környezetbe. Nem számoltam össze de 10-12 nagyméretű portré látható a terem falain.

Ne szaladjunk előre, mert az épület is megér néhány szót. Az 1807-1812 között épült klasszicista stílusú megyeháza homlokzati terveit Pollack Mihály készítette. Az építkezésnél felhasználták a középkori várfal déli bástyájának köveit. Az első emeleti előtérben kőtáblára vésve olvasható Fejér vármegye alispánjainak és főispánjainak névsora. A török időket követően történelmi családok tagjai, a gróf Esterházy, a gróf Nádasdy, az Ürményi, a gróf Zichy és a gróf Cziráky (és Pázmándy -pgr*) család tagjai töltötték be a magas tisztségeket.

Az egykori alispáni hivatal díszteremből nyíló ajtaja felett látható Székesfehérvár régi-új címere, mely a Szent Korona felajánlását ábrázolja. (Tudni illik, István Szent királyunk uralkodása végén -trónörökös nem lévén, a koronát és vele országát Szűz Mária kegyelmébe ajánlotta.)

A megyeháza második emeletén található a III. Béla lovagrend lovagterem: Címerek, pajzsok, zászlók és lovagi relikviák láthatók a folyosóterem falain. ( itt bővebb információ található a lovagrendről: http://www.belarex.hu/)

Az első emeleten, a díszterem melletti fal előtt áll egy tablóban a Sólyi adománylevél hiteles másolata.

Szent István király 1009-ben Sólyban adott ki adománylevelet Szent Mihály veszprémi egyházának, s királyi okiratban említik Fehérvárt, Kolont, Veszprémet és Visegrádot, illetőleg a megyéiket, Fejért, Pestet, Veszprémet és Zalát. (hivatkozás)


A képekről, tablókról és más kiállított tárgyakról sok érdekes információt tudhattunk meg Varjú Mihály Úrtól.   Természetesen szóba került az is, hogy milyen családi kapcsolatban állunk idős Pázmándy Dénessel és hogy honnan indult a mára kutatássá érett érdeklődés. Öcsém táskájából előkerült egy igencsak tekintélyes méretű tekercs a családfával.

A beszélgetés egyezséggel ért véget. Megígértük, hogy amennyiben összegyűlik kellő információ, és azt megjeleníthető módon összeszerkesztettük, a végeredmény egy példányát eljuttatjuk a Fejér megyei levéltárhoz is.

Jelenleg -a kutatás elején összegyűlt anyagok itt olvashatók, de szándékunkban áll a fellelhető információk alapján családunk történetét szerkesztett formában is elérhetővé tenni. Hogy ez milyen formában valósul meg, arról e percben még nincs értelme gondolkodni.

Varjú Mihály főjegyző Úrnak és rengeteg más segítőnknek ezúton is köszönjük a támogatását!

A készített képek hamarosan elérhetők lesznek.

Nincsenek megjegyzések: