2010. január 4.

Jókai Mór: Névtelen vár

Az Aranyember és a Cigánybáró története mellett egy újabb irodalmi alkotást találtam, melyről feltételezhető, hogy más nemes családok között az én őseim története is szerepet játszhatott a cselekményben.

A névtelen vár: A romantikus történet a napóleoni időkben játszódik Magyarországon, a Fertő-tó környékén. Itt rejtegeti Vavel gróf a francia trónörökösnőt a forradalom és Napóleon elől. A nyomukba küldött kémnő, Katalin beleszeret a grófba, holott meg kellene szereznie tőle az álruhás királylányt. Napóleon seregei Magyarországra érkeznek, a gróf hadba száll ellenük a magyar nemesekkel, és Marie-t gyanútlanul Karolinra bízza.

"...Azok a „bolgárföldi atrocitásokhoz” hasonló rémtettek, amelyekre Jókai céloz Horvát István Naplójának az ilyen részleteire vonatkozhatnak: „Beszélik egyebeken kívül a francia seregnek a fehérszemélyeken elkövetett erőszakoskodását, s nevezett szerént azt is hallották, hogy Pázmándi Dienesnét Kömlődön egészen a halálig fertőztették volna Komárom vármegyében… Ha igazán megtörtént rajta, szívemből sajnálom. Ilyenekre vetemedni az ellenségnek undokság, de vajjon jobbak-e a mi katonáink külső országban?” (I. m. júl. 1.; II. k. 8.) ..."
(http://mek.niif.hu/05600/05662/html/jokaim_nevtelen0014.html)

Nekem ebből a történetből csak Hany Istók alakja rémlett gyerekkoromból. Ezt is nagymamámtól hallottam, aki mellesleg a hanságtól nem messze, Csornán született és élte fiatal korát.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

(és itt egy fontos utalás...
valóban, sok esetben " Y " helyett " I " került a családnév végére, főleg a német nyelvű oldalakon található ilyen. Ez még segíthet a korban visszafelé haladni...))

pfer