2010. január 4.

Anekdota Stefánia főhercegnőről, a Pázmándy vagyonról és Belga Kongóról

Előljáróban egy kis lexikon


Habsburg–Lotaringiai Rudolf koronaherceg (Kronprinz Rudolf Franz Karl Joseph von Österreich-Ungarn) (Laxenburg, 1858. augusztus 21. – Mayerling, 1889. január 30.) osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg I. Ferenc József és Erzsébet királyné fia, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse. Tisztázatlan körülmények között halt meg a mayerlingi vadászkastélyban szeretőjével(?), Maria von Vetserával együtt.



Felesége Stefánia belga királyi hercegnő Stephanie Clotilde Luise Hermine Marie Charlotte van België, (Laeken, Brüsszel mellett), 1864. május 21. – Pannonhalma, 1945. augusztus 23.), a Szász–Coburg–Gothai-házból származó belga királyi hercegnő, osztrák-magyar koronahercegné, Rudolf koronahercegnek, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörökösének özvegye. Később Lónyay Elemér magyar gróf (később herceg) felesége (Stephanie Fürstin von Lónyay).





Miután Rudolfot mayerlingen megöngyilkolták, az egyedül maradt Stefánia megismerkedett Nagylónyai és Vásárosnaményi Lónyay Elemér magyar gróffal (1863–1946). Egymásba szerettek. 1900. március 22-én, tizenegy évi özvegység után a Trieszt melletti Miramare-kastélyban Stefánia feleségül ment Lónyay grófhoz.

Ehhez le kellett mondania osztrák főhercegnéi rangjáról és címéről. Ez a lépés végleges szakításhoz vezetett apjával, II. Lipót belga királlyal. Stefánia életében azonban boldog időszak kezdődött ezzel a házassággal, amelyet soha nem kellett megbánnia.

A házaspár a Magyar Királysághoz tartozó Oroszvárra, a Lónyay-kastélyba költözött. A helység a Duna déli partján fekszik, 1947-ben Rusovce néven Szlovákiához került, ma Pozsony elővárosa. A nyarakat a Sárospatakhoz közeli Bodrogolaszi Lónyay-kastélyban töltötték. Stefánia szerette a természetet, a kastélyparkokban sok kertet és virágültetvényt telepített. Vadászatokat is rendeztek, és gyakran vendégeskedett náluk a trónörökös, Ferenc Ferdinánd főherceg, feleségével, Hohenberg Zsófia hercegnővel. Zsófia, akinek a főherceggel rangon alul kötött házasság miatt a bécsi udvarban sok megaláztatást és mellőzöttséget kellett elviselnie, a Lónyay-birtokon mindig szívesen látott vendég volt.

Eddig a tudástár, köszönet a Wikipédia szerkesztőinek!

Ami a legendát illeti, az a házasság hátterének megteremtéséről szól. Az köztudott, hogy Stefánia főhercegné lemondott rangjáról, de még így is a Belga választófejedelem, későbbi király lánya. Ahhoz, hogy Lónyay hozzámehessen, ranga kellett hozni, így kapott kényszerűségből hercegi rangot. Azomban ez nem volt ingyen.

A Lónyay herceg édesanyaj Pázmándy Vilma. A Pázmándy család vagyonának nagyobbik része e házasság révén a Lonyayak birtokába került. Ebből a vagyonból fedezték később a rangbahozást. A vagyon nagyobb része a Belga királyhoz került, aki a jelentős összegből afrikai birtokot vásárolt a Kongó medencében található területet. Megalapította a Kongói Szabadállmot, ebből lett Belga kongó, amit ma Zaire néven ismerünk.

Hogy a Pázmándy vagyon hogyan és milyen úton vándorolt, arra nézvést nem áll rendelkezésemre adat, de az biztos, hogy Elemér csak 1917 február 09én kapott hercegi címet IV.Károlytól.

Az is biztos, hogy a Kongó medence területe 1885ben -négy évvel Rudolf főherceg halála előtt került II.Lipót magántulajdonába a berlini konferencia döntése alapján, így alakult meg a Kongói Szabad állam. (Ez a tény azt biztosan kizárja, hogy a Pázmándy vagyonból vette volna) A kegyetlenségek nyomán 1908ban a terület tulajdonjoga átkerült a Belga állam kezébe, mint gyarmat, Belga Kongó néven.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Milyen "belga választófejedelem"? Honnan vették ezt a szamárságot.

Névtelen írta...

Kedves Névtelen, ez egy elírás, a történetet nem befolyásoló apróság.